luni, 31 august 2009

* 7 Trepte ale lui Covey


Prima dată numele lui Covey mi-a intrat în minte la recomandarea unei persoane pe care o apreciez în mod deosebit. Mi-am zis că dacă pentru el e important Covey, cel mai probabil că pentru mine e VITAL .
Ulterior, la ceva vreme intrând într-o librărie, văd un poster ceva mai măricel decât madam de la tejghea care era binişor mai măricică decât mine.

"Când Covey vorbeşte - miniştri ascultă" - spunea poza, cu trimitere la "Abecedarul Înţelepciunii", cu cele 7 trepte ale sale.
"Viitorul nu va mai fi al managerilor scortosi. IQ-ul trece incet, dar sigur, pe locul secund, alaturi de experienta profesionala, iar cheia afacerilor va sta in calitatile umane ale celor ce le conduc. Stephen Covey crede ca adevaratul lider este cel care stie sa-i serveasca pe ceilalti." - menţionează BusinessMagazin.
Teoria lui Stephen Covey, o autoritate mondiala in domeniul training-ului si al dezvoltarii de leadership, este ca un om poate avea autoritate formala datorita pozitiei pe care o ocupa, dar nu va avea si autoritate morala daca nu isi construieste viata si deciziile pe principii, daca nu este el insusi un om cu principii. Cheia succesului, spune Covey, este alinierea comportamentelor la principii, iar esenta leadership-ului este tocmai autoritatea morala. Pentru ca o afacere de succes e rezultatul muncii in echipa, iar a fi un bun manager inseamna deci sa stii sa formezi si sa mentii o echipa. Studiile au demostrat ca multe afaceri au lacatul pus din cauza ca managerii nu au gasit omul potrivit la locul potrivit. Cu alte cuvinte, evaluatorii nu-si fac temele.


"Nu sunt pregatiti pentru aceasta sarcina de evaluare a unui manager de top. Ei se uita doar in CV-ul angajatului, fara sa se gandeasca daca i se potriveste sau nu jobul oferit" ( Covey).

"Eficienta in 7 trepte sau Un abecedar al intelepciunii", carte apărută odată cu schimbarea noastră cosmetică, la moacă, în 1989, şi vândută în aproape 20 milioane de exemplare, mentinandu-se timp de 244 de saptamani printre primele 15 titluri vandute in SUA, prezinta o abordare globala, principiala si unificata a problematicii umane, in vederea solutionarii dificultatilor personale si profesionale.


Capitolele :
- Fiti proactivi
- Incepeti cu gandul la final
- Dati prioritate prioritatilor
- A gandi castig-castig
- Cautati mai intai sa intelegeti si numai apoi sa fiti intelesi
- Actiunea sinergica
- Ascutiti ferastraul

În decursul a peste 25 ani de lucru cu oameni de afaceri, universitari, cupluri maritale si familii, am venit în contact cu nenumarate persoane care avusesera extraordinare succese sociale, dar care, la un moment dat, au fost cuprinse de o foame interioara, de o intensa nevoie de echilibru si eficienta personala si de dorinta de a-si înmulti si îmbunatati relatiile interpersonale. (Covey)

"Inspirata lucrare a lui Stephen Covey va fi negresit manualul de psihologie al anilor '90. Deprinderile discutate aici sunt universale si pot fi aplicate oricarui aspect al vietii. Aceste deprinderi, totusi, sunt ca o muzica de opera: nu pot fi pur si simplu puse în practica fara a fi repetate." (Dun's Business Month) "Stephen Covey este un Socrate american care ne calauzeste pasii pentru întelegerea «lucrurilor perene» - valorile, familia, relatiile si comunicarea dintre oameni." (JOHN PEPPER, Presedinte la Procter and Gamble.)

După părerea mea, este o carte mai mult decât importantă. Principiile lui Covey privind optica pe care trebuie sa o avem in conducere si in relatiile interumane, fac din ea un instrument practic, un manual al managerilor actuali, dar mai cu seamă stabileşte coordonatele unei conduite interioare şi de relaţionare INDISPENSABILE pentru timpul în care păşim.

Fără a privi lucrurile şi prin perspectiva Covey, viaţa actuală a omului modern nu numai că nu are şanse să fie performantă dar cred că nici măcar nu mai poate fi înţeleasă.
Merită cetită.
Culcat cu ea sub perină.
Şi apoi mâncataClasic.
!!! Volumul in discutie  a fost expus aici preluat din Scribd. Ulterior insa a fost retras de la aceasta sursa. Mai multe despre autor si subiect veti putea gasi pe ViqFriends si ViqNetWork.

3 comentarii:

  1. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
    Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
    Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Multumesc,Cu stima Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  2. un blog interesant foarte bune articolele

    RăspundețiȘtergere